Velkommen
BESTILLING AF BØGER
Niccolò Machiavelli: FYRSTEN
Niccolò Machiavelli: DRØFTELSER AF LIVIUS
(DISCORSI)
Niccoló Machiavelli: KRIGSKUNSTEN
Max Stirner: DEN ENESTE OG HANS EJENDOM
Fritz Wolder:
MAGTENS MANUAL
Fritz Wolder:
KAMPEN OM KLODEN
Fritz Wolder: Således
fødtes global geopolitik - og således lever den videre
Fritz Wolder: Verden ifølge klassisk global geopolitik
Fritz Wolder: VIKINGERNE VED RUSLANDS VUGGE
Fritz Wolder:
DEN BEDSTE GUIDE TIL SKT. PETERSBORG
Carl Schmitt:
LAND OG HAV
Gustave Le Bon: MASSERNES PSYKOLOGI
La Rochefoucauld: MAKSIMER
Nietzsche - en Stirner-plagiator?
Fritz Wolder: Facetter af Oscar Wilde
LITTERÆRE PERLER -
La Rochefoucauld
Machiavelli
Renato Fucini
Francesco Guicciardini: RÅD OG REFLEKSIONER (Ricordi)
Cookie information
 Tip en ven  Udskriv siden

NIETZSCHE - EN STIRNER-PLAGIATOR?

 

Det er med en vis undren, man kan konstatere den fortsat store interesse for Friedrich Nietzsches aforistisk sammenflikkede værker og inkonsekvente, selvmodsigende og ikke sjældent latterligt bombastiske og verdensfjerne retorik.

Især når man tager i betragtning, at landsmanden Max Stirner godt en menneskealder tidligere i Den Eneste og hans ejendom (1844) på alle væsentlige punkter foregreb Nietzsche.

Og mens Stirner skarp som en ragekniv kommer frem til et afklaret standpunkt, hvorfra man kan lægge filosofien bag sig, fordi tankerne bliver min ejendom, og således komme til sig selv, tumler Nietzsche til det sidste forvirret rundt i sin selvskabte tanke-labyrint.

Den samme labyrint tumles der stadig meget rundt i - med endnu mere potensforstyrret bragesnak som eneste "resultat".

Filosofi for pubertanter...

Det står fast, at Nietzsche har kendt og læst Stirners værk. Ifølge samtidige kilder frygtede han at blive betragtet som Stirner-plagiator, og han  der ellers gerne ville gå for at være "farlig" og en feinschmecker-kender af alle slags kontroversielle, "utidssvarende" tanker - nævnte aldrig Stirners navn i sine skrifter.

Et mysterium, som over 100 års nærmest manisk detaljeret Nietzsche-forskning ikke har formået at give en blot tilnærmelsesvis fornuftig forklaring på.

Men hvornår og hvordan mødte den unge, "sprøde" Nietzsche Stirner? Og var dette møde årsagen til en dyb personlig krise hos Nietzsche  til det, man har kaldt hans "initiale krise"?

Spørgsmålet om forholdet mellem Stirner og Nietzsche og Stirners betydning for Nietzsche er blevet grundigt undersøgt af den anerkendte tyske Stirner-forsker og publicist Bernd A. Laska.

Hans artikel Nietzsches initiale krise, som blev offentliggjort i Germanic Notes and Reviews, vol. 33, No. 2, 2002, kan læses i dansk oversættelse på:

 

www.lsr-projekt.de/poly/dknietzsche.html